A 2017. november 7-i képzési nap témája az internetbiztonság volt.

A JOBB INTERNET KÖZÖS ÜGYÜNK – DIGITÁLIS MŰVELTSÉGI ALAPVETÉS A MINDENNAPOKRA

A lentebb említett fogalmak megismerésében, a jelenségek felismerésében és kezelésében óriási felelőssége van a felnőtt társadalomnak. Korunk a fordított szocializáció tipikus példája, ahol a felnőttek bebocsátást nyernek a digitális világ mindennapjaiba és a gyerekektől, fiataloktól tanulnak, azonban élettapasztalatok terén a felnőtteké az előny. A személyes figyelem semmivel sem pótolható, ezért fontos ennek a világnak a megismerése.

  • A tréning során a résztvevők alapismereteket szereznek a digitális műveltség témakörében, középpontban az internetbiztonsági kérdésekkel.
  • Megismerkednek a fiatalok által használt legnépszerűbb online kommunikációs csatornákkal (pl. Facebook, Youtube, Instagram) alkalmazásokkal (pl.  Musically, Snapchat), játékokkal (pl. Minecraft).
  • Megismerkedhetnek olyan új fogalmakkal mint oversharing, cyberbullying, sexting, grooming, adathalászat, a Facebook depresszió, a lájkvadászat, fantomcsengés, kihívások, a Superman szindróma, FOMO, JOMO, FOBO, youtuber,  vlogger.
  • Az általános iskola kezdetétől a középfokú tanulmányok végéig áttekintésre kerülnek a korosztályos jellemzők emberi, jogi és technikai oldalról.
  • Szó lesz esetekről és azok kezeléséről, a megelőzéséről. A résztvevők megismerkedhetnek jó gyakorlatokkal, szakirodalommal.

Előadó: DR. BARACSI KATALIN-     családjogi szakjogász, internetbiztonsági oktató-szakértő, rendészeti tréner, 2012-ig a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány önkéntes gyerekjogásza. 2009-től szakértő tréner az EU Biztonságos Internet Programjában. Szakmai testületek (pl. Gyermekvédelmi Internet Kerekasztal; No Hate Kampánybizottság) delegáltja. Tagja volt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak. Szakmai anyagokat, programokat készít és koordinál (pl. Safer Internet Program; Hegyvidék Onvédelem; Bűnmegelőzésért a digitális világban; Tegyünk együtt a biztonságunkért! – Biztonságos életre nevelés). Rendszeres résztvevője és felkért előadója hazai és nemzetközi rendezvényeknek.

letölthető segédanyagok

Megosztás