Jógyakorlatok a teremtésvédelemben

A Katolikus Pedagógiai Intézet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézetével együttműködve felhívást intéz a teremtésvédelem ügyét kiemelt területnek tekintő pedagógusokhoz. Valljuk, hogy a teremtésvédelem nem szabadon választható feladat, hanem a jövőnk érdekében tett kötelező lépés.

A felhívás célja: A teremtésvédelmi tudatosság erősítése és szemléletformálás a pedagógusok mindennapi tervező- és alkotómunkájában, jógyakorlatok összegyűjtése. A nyertes pályaművek felkerülnek a teremtésvédelmi jógyakorlatok tudástárba, mely a KaPI és a PPKE honlapján is elérhető lesz. Szeretnénk, ha a pozitív, előremutató teremtésvédelmi jógyakorlatok kerülnének a fókuszba.

A „jógyakorlat” olyan innovatív folyamat, módszer, cselekvés és eszközhasználat együttese, amely az intézmény gyakorlatában és működésében megtapasztalható. Több éve sikeresen és hatékonyan alkalmazott, kipróbált, ezért eredményesen fenntartható, fejleszthető, dokumentálható és adaptálható. A kész koncepcióval rendelkező programokon való részvétel bemutatása (pl. Vándortábor, Zarándoktábor, vezetett tanösvény-látogatás, egyéb látogatóközpontok programjai stb.) nem elfogadható.

Ferenc pápa a Laudato si’ enciklikájában osztja meg a teremtésvédelemről megfogalmazott gondolatait, melyek a „The Letter”, vagyis „A Levél” című filmben képi formában elevenednek meg. Egy film azokról és azoknak, akik tudják, „hogy a dolgokon lehet változtatni.” Erre a változtatásra hívjuk pedagógusainkat egy választott filmrészlet pozitív szemléletű feldolgozásával. A film letöltésével kapcsolatban információ a  https://www.theletterfilm.org/hu/magyar/ oldalon található.

A felhíváshoz csatlakozók köre: A katolikus fenntartású köznevelési intézmények pedagógusait szólítjuk meg ezzel a felhívással. Minden pedagógus csak egy pályaművet nyújthat be.

A saját jógyakorlat bemutatását óvodától gimnázium/szakképzőiskola/technikum 10. évfolyamáig várjuk.

A filmrészlethez tartozó óra- vagy tematikus tervet felső tagozattól gimnázium/szakképzőiskola/technikum 10. évfolyamáig kérjük kidolgozni.

A felhívás tárgya: Az I. témában az óvodai vagy az iskolai élet formáihoz kapcsolódó komplex tanórai/óvodai vagy egyéb (tanórán kívüli) foglalkozás kidolgozása a mellékletek között megadott óvodai vagy iskolai sablon szerint, kiemelt figyelemmel a teremtésvédelmi szempontokra és a jógyakorlatok kritériumaira.

A felhívás II. témája a film egy-egy részletének (5–10 perc) bemutatása, majd a látottak feldolgozása, vagy több részletéből, legalább öt egységből álló tematikus terv elkészítése a mellékletek között megadott sablon szerint, kiemelt figyelemmel a választott korosztálynak való megfeleltetésre. A feldolgozott téma komolysága miatt, felső tagozattól ajánljuk a filmbemutató választását.

   I. téma: Saját jógyakorlat bemutatása

   II. téma: The Letter/ A Levél című film részletének/részleteinek korosztálynak megfelelő feldolgozása

A felhívás nyerteseinek díjazása: A díjak megítélése nem témánként, hanem a minőséget és a választott korosztálynak (óvoda; alsó tagozat; felső tagozat, gimnázium 5–8.évfolyam; gimnázium, szakképző iskola, technikum 9–10. évfolyam) való megfelelést figyelembe véve történik. Ezek alapján határozunk meg arany, ezüst és bronz fokozatot. Minden fokozatban 5 nyertest hirdetünk.

Arany fokozat:           150 000 forint
Ezüst fokozat:            125 000 forint
Bronz fokozat:           100 000 forint

Az információk, sablonok, egyéb anyagok online elérhetők az alábbi linken: 
https://bit.ly/sablonok-egyeb

A pályamű feltöltése a felhíváshoz tartozó Google űrlap kitöltésével lehetséges, mely G-mailes e-mail-címmel (magán vagy intézményi) történő bejelentkezés után érhető el a következő linken: 
https://bit.ly/jo-gyakorlatok-2024-1

A pályamű benyújtásának határideje: 2024. május 31.

A beküldött anyag elbírálását a Katolikus Pedagógiai Intézet által felkért szakemberek végzik. Az elbírálás szempontjai dokumentum az információk, sablonok, egyéb anyagok között érhető el.

Az eredményhirdetés időpontjáról a későbbiekben küldünk tájékoztatást. A nyertesek ünnepélyes díjkiosztón vehetik át jutalmukat.

Eredetiségre vonatkozó elvárások: A résztvevők kizárólag saját készítésű munkákat nyújthatnak be. További elvárások a További részletek nevű dokumentumban olvashatóak.

Szervezési információk:         Barcsák Marianna                  
                                               barcsakatkatped [dot] hu               
                                               (+36 1) 479 3009                  

Hatáskör: 
Katolikus intézményeknek meghirdetett
Jelentkezők/résztvevők köre: 
Pedagógusok
Jelentkezési határidő: 
2024. május 31
, Megosztás